Zo wild was augustus.

19 september 2022

Zeldzaam droog was het de afgelopen maanden. Met een korst die kreunt om een druppel water. Sinds decennia heeft de zomer nooit langer geduurd en veel mensen hebben gesnakt naar het weer waarbij we anders nog geen hond door willen jagen.

Ondertussen hebben we daar ons deel weer van gekregen. Nog lang niet genoeg om de reserves aan te vullen maar drie regenachtige dagen is al voldoende om te zien hoe veerkrachtig de natuur is. Beige kleurt opnieuw groen.

Werd de reeënbronst nog een verhitte onderneming bij temperaturen van soms wel 35°, dan treft het roodwild beduidend betere weersomstandigheden voor hun ‘guerre d’amour’. De activiteit van hindes en herten neemt toe bij een thermometergetal tussen 0 en 10. Dat ook de jacht hier baat bij heeft merkten onze gasten in Kroatië. Al op de tweede dag  konden alle vier hun kapitale Balkanhert bemachtigen.

Tsjechië en Schotland kennen eveneens een voortvarende start maar die verslagen leest u terug in de volgende nieuwsbrief over jachtmaand september. Nu eerst augustus maar eens doorbladeren.

Franse reebokken uit de Dordogne

Frankrijk

Bourgondië heeft de naam maar kenners weten dat men ook in het zuidwesten van Frankrijk volop van het goede leven geniet. De Dordogne serveert de ene lekkernij na de andere: foie gras, saffraan, truffels, kazen uit Rocamadour en Bergerac wijnen.

Naast deze streekproducten vonden we vlak bij Tursac een jachtveld met een fijne selectie aan ‘beaux brocards’. Vanwege de warmte traden de bokken ’s avonds pas tegen negen uur uit de schaduwrijke dekking.

Hoe de wildstand werkelijk was bracht de ochtend aan het licht. Overal werden reeën gezien en al snel kregen de eerste bokken hun laatste beet toegediend. De ‘qualité’ van dit revier viel zonder meer in de smaak. Van de vijf bokken waren drie gezegend met een bovenmatig gewei.

In het spoor van uw gids berst u vanaf juni tot en met de bronst door een revier van 800 hectare langs weilanden en groene valleien. Naast reewild maakt u ook kans om herten en varkens tegen te komen. ⁠

Het jachtveld staat te boek als roodwild kerngebied. Vanaf medio september kunt u hier eveneens ‘le brâme du cerf’ beleven. ⁠

Slovenië

Het moet einde juli zijn geweest toen per mail werd gevraagd of het nog mogelijk was om een gemzenjacht te organiseren op 26 en 27 augustus.

De vakantie naar Slovenië was al geboekt maar als verrassing wilde de echtgenote van Kurt een van zijn dromen in vervulling laten gaan: steil de bergen omhoog om een mooie gems te schieten.

En steil omhoog gingen ze. Wild genoeg op de eerste dag maar ofwel te ver, te groot, te klein of te snel weg. Het deed geen afbreuk aan de beleving en het bijzondere genot dat alleen in de bergen wordt ervaren. Ook ‘s avonds echode dit genot nog na in hun benen ;).

Op dag twee kwam dan alles samen. Op een afstand van 287 meter voelde Kurt zich zeker genoeg om de trekker over te halen. Met een zuiver schot ging de Alpengems gestrekt.

Een unieke ervaring voor Kurt maar ook voor zijn vrouw die met haar camera van dichtbij het avontuur kon vastleggen.

Slowakije

Op de dag van vertrek werd een extra outing ingepland om de jagers met een onbeschreven moeflonblad nog een laatste kans te geven. ⁠

Vanaf 8 u 20 kwamen de eerste foto’s via Whatsapp binnen, samen met het telefoontje van Lea: ‘All four have shot a mouflon now’. Daarmee komt het gedroomde scenario van deze jachtreis tot werkelijkheid. ⁠

Op twee verschillende locaties konden alle vijf gastjagers een meer dan behoorlijke ram schieten voor een vaste prijs. Van de zeven jagers die in augustus naar het zuiden van Slowakije zijn afgezakt keerden zes ervan met een mooie zomerram weer huiswaarts.

Waidmannsheil aan alle schutters en een bijzondere felicitatie aan Koen. ⁠Zijn kapitale ram met een hoornlengte van 88 cm wordt minstens met zilver en misschien wel met een gouden medaille bekroond.⁠

Van de eerste tot de laatste dag hebben de Slovaken zich van hun allerbeste kant laten zien op het gebied van gastvrijheid, gastronomie, professionalisme en vriendelijkheid. Niets was te veel.⁠

Genoten (en gezweet) hebben we van de hellende natuur. De wildstand is hier bijzonder hoog: tijdens een en dezelfde outing zijn meermaals roodwild, damherten, moeflons en zwartwild gespot.⁠

Zo nam René op maandagavond samen met gids Eric plaats in een boomgaard om te wachten tot de zwijnen op het toneel verschenen. In de schemering kwamen die ook maar eveneens drie herten uit de categorie van 14 tot 20-ender. ⁠

Het was windstil waardoor een van de geweidragers tot maximum 10 meter bij het stel vandaan stond. ⁠

Zo dichtbij dat ze het kauwen op de appels konden horen en het hert niet meer in de lens van de warmtebeeldkijker paste. ⁠

Het voegde voor René niets meer toe om daarna nog de trekker over te halen op zwartwild. De avond was al perfect.⁠

Net als onze gasten zijn we overtuigd van de Slovaakse wildstand, het beheer en de voortreffelijke verzorging. Daarom is Slowakije onze nieuwe bestemming voor de jacht op roodwild, damherten en moeflons.

Informeer naar de mogelijkheden via info@outings.nl.

Polen

⁠In de vrije wildbaan zijn er geen garanties te geven. Dat gezegd zijnde is de bokkenjacht toch iets waar u met de nodige verwachtingen naar uit mag kijken.

Zeker in Polen waar onze gasten net over de grens met Duitsland een revier bezochten met een dichtbevolkte reeënpopulatie.

Er werd gejaagd in een onbewerkt landschap waar geen korrel graan of mais een kiemopdracht kreeg. Velden waar de natuur gewoon haar gang heeft kunnen gaan, alsof u door een grote kruidentuin berst. Reeën zijn er dol op.

Achter elke struik of haag maakt u wel kans om een koppeltje tegen te komen. Een meer dan reële kans. Het gebeurde meermaals dat een jager, tijdens een en dezelfde outing, zelfs drie keer de felicitatie ‘Darz bór’ kreeg toegesproken van zijn gids.

Een hotel direct aan het jachtveld gelegen, een prachtig revier en de fijne mensen maken de ervaring compleet. Dziękuję voor de mooie dagen.

Engeland

Two fallow spikers, one muntjac and Chinese Water Deer down voor onze Vlaamse klant in Engeland.

Wapengewijs is het nog steeds doenbaar om met je geweer het Kanaal over te steken. Just some paperwork, maar dat nemen wij voor onze rekening.

Nóg gemakkelijker is het wanneer u gebruik maakt van een huurgeweer. Niet alleen schrijft u daarmee een vrijbrief voor uzelf zodat u zonder oponthoud langs de douane passeert.

Zo’n renting rifle in kaliber .243 met geluiddemper is bovendien een delight om mee te schieten. Licht als een luchtbuks.

Wilt u zelf een keer stalken langs de Engelse countryside en een gevarieerd tableau meemaken? Er zijn al data op de kalender ingekleurd maar het is nog steeds mogelijk een lang weekend te plannen tussen half oktober en maart.

Jacht en Buitenleven

Aankomend weekend slaan we onze tent op in Liempde.

Bezoek ons voor een persoonlijk gesprek, boek een van de laatste drijfjachtplekken of kom alvast uw droomreis plannen voor 2023.

Nog een goede reden om langs te komen: net als vorig jaar kunt u opnieuw een jachtreis winnen door deel te nemen aan de prijsvraag. Deze keer gaat het om de gewichtschatting van uitgestalde bokkengeweien.

Verder tekenen alle bandleden van de Barrel and Boar Groep present. Naast onze jachtreizen en BioAmmo vindt u ook de nieuwste najaarscollectie van Blaser, de volledige lijn camouflage kleding Huntec maar ook schietstokken en andere accessoires.

Natuurlijk bent u ook welkom voor een drankje of gewoon om even gedag te zeggen.