Ibex jagen in Kazachstan

Een ibex jagen in Kazachstan wordt beschouwd als de ultieme ervaring voor liefhebbers van bergjachten. Bersen op gemzen in de Alpen is al mooi en niet zelden betekent dit voor de meeste jagers het opstapje naar meer. Wie daarna voor het hoogst haalbare gaat, vindt in het Alatau- gebergte alles waar hij naar zocht.

In Kazachstan betreedt u een massief landschap waar de natuur nog overheerst. Zonder enig spoor van bebouwing maar wel met serene toppen, een kleurrijke flora en panoramische uitzichten.

Zo indrukwekkend dat het u meteen de adem ontneemt. Want het is in dit decor dat u gaat jagen. En dan bent u nog steeds maar bij het basiskamp. Vanaf hier moet het allemaal nog beginnen. Bestijg uw paard en maak u op voor wat waarschijnlijk de reis van uw leven zal zijn.

Een ibex jagen in Kazachstan wordt beschouwd als de ultieme ervaring voor liefhebbers van bergjachten. Bersen op gemzen in de Alpen is al mooi en niet zelden betekent dit voor de meeste jagers het opstapje naar meer. Wie daarna voor het hoogst haalbare gaat, vindt in het Alatau- gebergte alles waar hij naar zocht.

In Kazachstan betreedt u een massief landschap waar de natuur nog overheerst. Zonder enig spoor van bebouwing maar wel met serene toppen, een kleurrijke flora en panoramische uitzichten.

Zo indrukwekkend dat het u meteen de adem ontneemt. Want het is in dit decor dat u gaat jagen. En dan bent u nog steeds maar bij het basiskamp. Vanaf hier moet het allemaal nog beginnen. Bestijg uw paard en maak u op voor wat waarschijnlijk de reis van uw leven zal zijn.

Jachtveld

Dit zijn het soort reizen die doorgaans hoog op de wensenlijst van een jager staan maar desondanks eenmalig beleefd worden. In zo’n geval is het begrijpelijk dat u niets aan het toeval wilt overlaten en kiest voor een jachtgebied waar u de grootste kans van slagen heeft.

Om die reden stellen we u voor om met ons naar het oosten van Kazachstan te reizen. De Dzjoengaarse Alatau staat bekend als een van de beste gebieden met de hoogste populatiedichtheid van steenbokken ter wereld. Het gebergte strekt zich uit over een lengte van 400 km bij een breedte van maximum tachtig kilometer. De Alatau wordt vanzelfsprekend maar beperkt bewoond. Voor de Kazachse bevolking hebben deze contreien weinig te bieden maar voor jagers des te meer.

De naam Alatau betekent ‘kleurrijk gebergte’. Ondanks hoogtes tot wel 3.500 meter zijn de bergen goed begaanbaar. Dit geldt ook voor jagers met een normale, lichamelijke conditie. Het spreekt voor zich dat enige voorbereiding vereist is, maar u hoeft niet over de longen van een beroepsklimmer te beschikken om hier succes te oogsten.

Waarom Kazachstan?

Kazachstan heeft zich ontwikkeld als het nummer één jachtland voor Siberische steenbokken. Veertig jaar lang is dat Mongolië geweest, gevolgd door Kirgizië. In laatstgenoemde wordt doorgaans een zwaardere inspanning van u gevraagd. De rotswanden zijn er steiler waar het reliëf van de Kazachse bergen een meer gematigd karakter heeft.

Het land is dus vanuit fysisch oogpunt beter benaderbaar maar ook financieel beschouwd is ‘de poort naar Centraal-Azië’ toegankelijker dan andere naties waar steenbokken worden bejaagd.

Dichter bij huis hebben we in Oostenrijk en Slovenië met de Alpensteenbok misschien wel de meest fascinerende ibex die in onze eigen, Europese bergen leeft. Maar schaars is het aantal licenties dat ieder jaar wordt vrijgegeven terwijl de afschotpremies voor een gewone geldbuidel niet meer haalbaar zijn.

Vandaag de dag kunt u voor één Europese steenbok drie keer naar Kazachstan om daar uw Mid-Asian Ibex te strekken. Inclusief verblijf, retourvlucht en trofeeverwerking.

Siberische steenbok

Anatomisch bekeken is de Siberische steenbok een indrukwekkende verschijning. Met een compacte lichaamsbouw en zijn korte maar krachtige poten heeft hij zich perfect aangepast aan het leven in het hooggebergte. De vachtkleur verandert van donkerbruin in de zomer naar vaalgrijs in de winter.

De schofthoogte varieert van 85 tot 110 centimeter bij een levend gewicht tussen honderd en honderddertig kilo. Zijn klimkunsten zijn daarbij ongeëvenaard. Het blijft opzienbarend dat een dier van deze omvang zich zo lichtvoetig over steile rotswanden beweegt.

Maar het zijn niet alleen de fysieke eigenschappen die de Siberische steenbok zo bijzonder maken. Het is ook zijn leefomgeving en gedrag dat tot de verbeelding spreekt. Te midden van steile rotsen, uitgestrekte valleien en beboste hellingen voelt de ibex zich thuis.

Het ligt dan ook voor de hand dat het ruige en onherbergzame terrein van de Alatau de perfecte habitat vormt voor dit acrobatische klimwild. Het is deze afgelegen en uitdagende omgeving die de jacht op de Siberische steenbok zo intrigerend maakt.

Jachtseizoen

Een ibex jagen in Kazachstan kan vanaf 15 juli. Het jachtseizoen loopt vervolgens door tot 31 december. U zult aangenamere weersomstandigheden ervaren tijdens de zomermaanden. Nog een voordeel van augustus is dat u na het strekken van uw steenbok de mogelijkheid heeft om verder te jagen op een Siberische reebok.

De eerste nachtvorst komt voor in oktober. Tijdens de winterperiode vindt in de maand november ook de bronst plaats. Als u tijdens de bronst wil jagen, houd dan wel rekening met sneeuw, strenge vorst en een dagtemperatuur die niet meer boven 0 graden Celsius uitkomt.

Reisverloop

Zowel Zaventem als Amsterdam heeft een goede verbinding met de luchthaven van Almaty. Enkel in Frankfurt heeft u nog een korte overstap te maken waarna u in rechte lijn naar het zuidoosten van Kazachstan vliegt.

Nu bent u officieel geland in een andere wereld waar u kennismaakt met de Aziatische cultuur. Maakt u zich geen zorgen over het boeken van uw vlucht, het aanmelden van uw wapen, een visum en andere formaliteiten. Al deze zaken horen bij de service en administratie die wij voor u behartigen.

Na het inklaren van de wapens trekt u met een transfer verder richting het Oosten tot u in de namiddag het basiskamp bereikt. Op een hoogte van 1.700 meter gaat hier het echte avontuur beginnen.  Zo’n basiskamp bestond vroeger alleen uit tenten maar de tijd heeft ook hier niet stilgestaan.

Tegenwoordig worden blokhutten gebouwd die aan alle basisbehoeften voldoen. Naast douches zult u er ook het genot van een primitieve sauna ervaren. Sommige tradities blijven echter in ere gehouden. Daarom zullen de maaltijden genuttigd worden in een authentieke joert.

De volgende dag gaat u samen met uw gidsen op jacht. De paarden gezadeld en bepakt met tenten en proviand trekt u verder de bergen in. Het basiskamp en uw jachtvrienden zult u weer terugzien wanneer u het afschot van uw Siberische steenbok vervuld heeft. Zo staan er tot zes dagen gepland waarbij u terugkeert naar de essentie van de jacht.

Ibex jagen in Kazachstan

Uitrusting

Een ibex jagen in Kazachstan begint met een goede planning. Het zal niet verbazen dat u zich voor een jacht als deze anders moet voorbereiden dan voor een bokkenjacht in Polen. Daarin schuilt ook de charme van dit avontuur. Zo’n reis wordt ruim op voorhand vastgelegd maar als de datum eenmaal gekozen is dan staat die stip op de horizon. En dan heeft u een doel om ergens naartoe te werken.

Jagen in het hooggebergte vraagt om een aangepaste uitrusting. Het dragen van kleding bestand tegen wind, regen en warmte is belangrijk. Het verschil in hoogte zorgt constant voor plaatselijke temperatuurschommelingen. Daarom adviseren we om u te kleden volgens het laagjesprincipe. Thermische onderkleding en goed ingelopen schoeisel mogen uiteraard niet ontbreken. Net als een rugzak om alles wat u nodig heeft zorgvuldig op te bergen.

Naast uw wapen zijn zowel een verrekijker als een afstandsmeter essentieel. Over het algemeen zult u verder schieten dan in uw lokale jachtgebied. Aangezien u liggend vanuit een stabiele positie het geweer aanlegt moet het geen probleem zijn om ook op 250 meter een ethisch verantwoord schot af te geven. Bereid u voor door een schietbaan te bezoeken met faciliteiten die daarop voorzien zijn. Dit komt het vertrouwen in uw kunnen alleen maar ten goede.

Tijdens de jacht wordt voor u gekookt door uw gidsen. Op een gasstel worden noedels, aardappelen, soep en varianten van rundvlees bereid. Naar eigen wens kunt u dit verder aanvullen met houdbaar voedsel als droge worst, een gevriesdroogde maaltijd en energierepen.

Nog twee items die van pas komen zijn een powerbank en een bipod. Deze en alle andere zaken vindt u terug op een uitgebreide checklist die u na het boeken van uw reis toegestuurd krijgt.

Inclusief
 • Acht reisdagen
 • Transfer luchthaven
 • Tot zes jachtdagen
 • Begeleiding
 • Maaltijden
 • Vervoer in het veld ( jeep, paarden )
 • Tolk
 • Trofeeverwerking
Nevenkosten
 • Retourvlucht Almaty
 • Verwerkingskosten € 350
 • CITES steenbok € 250
 • Certificaat dierenarts € 150
 • Afschotpremie

Laat een review achter

 • jachtveld
  0
 • verblijf
  0
 • eten
  0
 • begeleiding
  0
 • totaalbeleving
  0
Verzenden

Reviews

Beantwoorden
Annuleren